Învierea Domnului (Sfintele Paști 2021)

După un post binecuvântat de 7 săptămâni, în care am încercat fiecare să ne curățăm sufletele și trupurile prin post, rugăciune, fapte bune, participarea la sfintele slujbe, spovedanie și împărtășanie, trăim marea sărbătoare a Învierii Domnului, ca un mare dar al lui Dumnezeu Însuși făcut nouă, tuturor.

După cum a promis sfinților apostoli: Că, iată, ne suim la Ierusalim şi Fiul Omului va fi predat arhiereilor şi cărturarilor; şi-L vor osândi la moarte şi-L vor da în mâna păgânilor. Şi-L vor batjocori şi-L vor scuipa şi-L vor biciui şi-L vor omorî, dar după trei zile va învia (Marcu 10, 33-34), Hristos Domnul a Înviat, aducând bucurie în sufletele celor care și-au pus nădejdea în El. Același sentiment al bucuriei ne cuprinde și pe noi astăzi, când suntem chemați să devenim, asemeni femeilor mironosițe și sfinților apostoli, martori și mărturisitori ai Învierii Lui.

 

Cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur la Învierea Domnului:

„De este cineva binecredincios si iubitor de Dumnezeu, sa se bucure de acest praznic frumos si luminat. De este cineva sluga inteleapta, sa intre, bucurandu-se, intru bucuria Domnului sau. De s-a ostenit cineva postind, sa-si ia acum rasplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintai, sa-si primeasca astazi plata cea dreapta. De a venit cineva dupa ceasul al treilea, multumind sa praznuiasca.

De a ajuns cineva dupa ceasul al saselea, sa nu se indoiasca, nicidecum, caci cu nimic nu va fi pagubit. De a intarziat cineva pana in ceasul al noualea, sa se apropie, nicidecum indoindu-se. De a ajuns cineva abia in ceasul al unsprezecelea, sa nu se teama din pricina intarzierii, caci darnic fiind Stapanul, primeste pe cel de pe urma ca si pe cel dintai, odihneste pe cel din al unsprezecelea ceas ca si pe cel ce a lucrat din ceasul dintai; si pe cel de pe urma miluieste, si pe cel dintai mangaie; si aceluia plateste, si acestuia daruieste; si faptele le primeste; si gandul il tine in seama, si lucrul il pretuieste, si vointa o lauda.

Pentru aceasta, intrati toti intru bucuria Domnului nostru; si cei dintai, si cei de al doilea, luati plata. Bogatii si saracii impreuna bucurati-va. Cei ce v-ati infranat si cei lenesi, cinstiti ziua. Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti. Vitelul este mult, nimeni sa nu iasa flamand. Gustati toti din ospatul credintei; impartasiti-va toti din bogatia bunatatii. Sa nu se planga nimeni de lipsa, ca s-a aratat Imparatia cea de obste. Nimeni sa nu se tanguiasca pentru pacate, ca din mormant iertare a rasarit. Nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a izbavit pe noi moartea Mantuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost tinut de ea.

Pradat-a iadul Cel ce S-a pogorat in iad; umplutu-l-a de amaraciune, fiindca a gustat din trupul Lui. Si aceasta mai inainte intelegand-o Isaia, a strigat: Iadul, zice, s-a amarat, intimpinandu-Te pe Tine jos: amaratu-s-a ca s-a stricat. S-a amarat, ca a fost batjocorit; s-a amarat, ca a fost omorat; s-a amarat, ca s-a surpat; s-a amarat, ca a fost legat. A primit un trup si de Dumnezeu a fost lovit. A primit pamant si s-a intalnit cu cerul. A primit ceea ce vedea si a cazut prin ceea ce nu vedea.

Unde-ti este, moarte, boldul? Unde-ti este, iadule, biruinta? Inviat-a Hristos si tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos si au cazut diavolii. Inviat-a Hristos si se bucura ingerii. Inviat-a Hristos si viata stapaneste. Inviat-a Hristos si nici un mort nu este in groapa; ca Hristos, sculandu-Se din morti, incepatura celor adormiti S-a facut. Lui se cuvine slava si stapanirea in vecii vecilor. Amin.”

 

Lumina Învierii se va păstra în Biserica Ortodoxă timp de 40 de zile, până la Sărbătoarea Înălțării Domnului, spre luminarea și binecuvântarea noastră, a tuturor. Ea ne va călăuzi atât în Săptămâna Luminată, cât și în timpul ce urmează.

Să ne salutăm cu convingere creștinească cu frumoasele cuvinte: Hristos a Înviat! și să răspundem deopotrivă: Adevărat a Înviat!

Sărbători Pascale binecuvântate!

Să fim cu toții sănătoși și să ne bucurăm de lumina, bucuria și liniștea acestei mari sărbători!

Gânduri alese și binecuvântare tuturor credincioșilor noștri!

Mai jos găsiți programul Sfintelor Slujbe care va fi derulat în prima săptămână de după Sărbătoarea Învierii Domnului (Săptămâna Luminată):

 

 

41F47A50-86CD-4D1D-823F-6C63C5B8B0C7După data de 9 mai, Sfintele Slujbe se vor oficia după programul obișnuit, pe care îl puteți accesa aici.